Menu

"Bedre" er bedre enn "best"

Jeg må innrømme at jeg alltid har syns det har vært noe litt «harry» med folk som hele tiden skal være best. Jeg mener, hvorfor er man så opptatt av å skulle være bedre enn alle andre? Hva kompenserer man for? Hva er det som forteller en at det er så viktig å hevde seg foran andre?

Hva skjedde med «jeg er bra - du er bra» og hvor kom ideen om denne konkurransen fra?

 Jeg påstår; Ønsket om å bli bedre er et sunnhetstegn. Ønsket om å bli best er et sykdomstegn.

Ønsket om forbedring ligger ganske latent og naturlig i oss. Hjernen vår har et belønningssystem som er designet til å belønne oss når vi gjør fremskritt, når vi får til noe nytt og når vi mestrer noe. Vi er produkter av millioner av år med evolusjon og evolusjonens drivkraft er «litt bedre». Derfor er vi også drevet av et ønske om å ville bli bedre. Det er naturlig.

Men å skulle bli «best», det er ikke naturlig. For all del, jeg kan godt nyte en seier i brettspill eller en løpetur mot et familiemedlem eller en venn. Vennskapelig kappestrid er gøy og i lek er det meste lov. Men det er ikke viktig -  og det er her sykdomstegnet kommer frem.

En person som jeg alltid har latt meg inspirere av, det er Ole Einar Bjørndalen. Han virker på meg som en person med et stort «prestasjonsinstinkt» - men han virker ikke veldig opptatt av «å vinne». Jeg har mange ganger hørt intervjuer med Bjørndalen etter løp han har vunnet der han har vært misfornøyd. Med hva?  Sin egen prestasjon. «Jeg var middels - flaks for meg, så var alle de andre dårlige idag». Han erkjenner altså at han ikke vant fordi han var god - men fordi alle andre var enda dårligere enn han. Jeg har også hørt intervjuer der han er strålende fornøyd med en 5 plass - fordi han var fornøyd med sin egen prestasjon og hvor han erkjenner at idag var de andre bedre og sånn er det bare.

Jeg gjør mitt beste og jobber hele tiden mot å bli bedre. Så får det gå som det går. Hva de andre gjør og ikke gjør kan jo ikke jeg kontrollere.

Kanskje er dette noe av grunnen til at han tar OL gull i en utholdenhetsidrett etter at han har fylt 40 år? Jeg vet ikke. Men han er en god ambassadør for det å være opptatt av å bli bedre og å blåse i det å skulle være best.

back to top