Menu

Hvorfor du ikke bør spørre "hva gjør meg lykkelig?"

Her om dagen satt jeg og så på et program på TV. To av deltakerne var i en fortrolig samtale og skulle bli kjent med hverandre, og de spør hverandre «Hva et det som gjør deg lykkelig?». Da jeg hørte svarene innså jeg at dette spørsmålet er et ganske dumt spørsmål å stille.

Jeg tror at uansett hvem man er så er et ønske om å være lykkelig er noe vi alle deler, innerst inne. Jeg har i allefall tilgode å møte mennesker som mest av alt å være ulykkelige (…selv om atferden vår av og til kan tyde på det, men det er en annen sak). Det sies at hva som gjør oss lykkelige er veldig forskjellig fra person til person, men forskningen mener at dette ikke nødvendigvis stemmer. Det er visse ting som ser ut til å være ganske universelt.

 

Men hvis vi alle ønsker å være lykkelige, hvorfor er det da så dumt å stille oss selv eller hverandre spørsmålet «Hva gjør deg lykkelig?».

 

For det første handler det som svarene man får. De er som regel ganske omtrentlige, de er ofte vanskelige å gripe fatt i. Tenk på det selv, hva svarer du når noen spør deg om hva som gjør deg lykkelig?

 

Et annet problem med spørsmålet er at premisset for spørsmålet er at du ikke er lykkelig i utgangspunktet, men at det er noe som gjør deg lykkelig…

 

La meg presentere en radikal idé; Hva om du allerede ER lykkelig. 

 

Hva om vi alle innerst inne egentlig er lykkelige i vår natur, men så er det noe vi har dratt med oss gjennom livet som bidrar til å gjøre oss U-lykkelige. Ting som tar fra oss lykken. 

 

Hvis man ser på små barn i barnehagen, så er det i mine øyne ganske åpenbart å se at vi mennesker i vår natur er lykkelige. Av og til skjer det ting som bidrar til et øyeblikks fravær av denne lykken, men så smetter barna så raskt og smidig tilbake til denne grunnleggende lykken.

 

Så kanskje spørsmålet vi bør stille oss selv og hverandre er: «Hva gjør deg U-lykkelig?». Hva er det som tar fra deg lykke?

 

Svarene på dette spørsmålet er som regel mye mer konkrete, de er enklere å gripe fatt i. For hva ville skjedd om du fjernet eller minsket disse faktorene…?

back to top